IBF Kongresi’nde Uluslararası Para Sisteminde Reform İhtiyacı Tartışılacak
17. MÜSİAD EXPO kapsamında 20 Kasım‘da hayata geçirilecek IBF KONGRESİ’nde dünya ekonomisinin en yeni gündem tartışılacak. Dünya para sisteminde çoğulculuk ve adaletin masaya yatırılacağı Kongre’de, Blockchain sistemi bir çıkış yolu olarak Kongre’deki tartışmaların odak noktasını oluşturacak.21-24 Kasım 2018 tarihleri arasında CNR Expo İstanbul’da gerçekleşecek 17. MÜSİAD EXPO bu yıl “Meselemiz Türkiye” sloganıyla gerçekleşiyor. Türkiye’yi, bölgeyi ve dünya ekonomisini ilgilendiren pek çok gündem maddesinin konuşulacağı uluslararası bir fikir platformu olan 22. International Business Forum (IBF) da bu kapsamda 20 Kasım tarihinde İstanbul WOW Otel’de hayata geçiriliyor. Ana teması “Dünya Para Sisteminde Çoğulculuk ve Adalet” olan IBF Kongresi’nde, “Uluslararası Para Sistemi’nin Reformu ve Makul ve Adaletli İktisadi, Düzen Tasarımı” ve “Uluslararası Ticaret ve Para Sistemi’nde Blockchain Teknolojisinin Konumu” başlıklı iki oturum düzenlenecek.
Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da katılacağı Kongre’de, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ve IBF Başkanı Erol Yarar açış konuşmalarını gerçekleştirecekler. Güncel temalar etrafında fikir ve bilgi alışverişi ortamı sağlayacak olan IBF, MÜSİAD EXPO’nun en ilgi çekici tartışma ortamlarından biri olarak tüm dünyadan ilgi görüyor. IBF, Müslüman milletler arasında güncel ekonomik gelişmeler ve gündem konuları ışığında global iş ağının kurulmasını amaçlıyor.
Blockchain, Kripto Para Birimleri Ve Çok Kutuplu Uluslararası Para Sistemi Gündemde
IBF Kongresi’nin yerli ve yabancı uzman katılımcıları arasında İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü ve Blockchain teknolojisi uzmanlığı noktasında Türkiye’deki sayılı isimlerden olan, “Blockchain 101” kitabının yazarı Ahmet Usta ve TÜBİTAK BİLGEM Blockchain Araştırma Laboratuvarı’nın Direktörü Mehmet Sabır Kiraz da bulunuyor.
Kongre’nin gündem maddeleri hakkında bilgi veren IBF Başkanı Erol Yarar, Blockchain sisteminin ve kripto paraların uluslararası para sistemindeki rolünün sorgulanacağı Kongre’de, mevcut Blockchain sistemlerinin ve kripto paraların uluslararası ticaret açısından barındırdığı avantajlar ve risklere değinileceğini belirtti. Yarar, Blockchain sistemi ve kripto paralar vasıtasıyla daha makul ve adil bir uluslararası para sisteminin dünya ekonomisinde denge ve adaletin sağlanması bakımından önemli olduğunu ve bu konuda ihtiyaç duyulan reformun tüm boyutlarıyla IBF Kongresi’nde tartışılacağını ifade etti.
Dolara Dayalı Para Sistemi Sorun Üretiyor
MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, bu yıl IBF’te, Amerikan dolarının küresel ekonomideki konumunu masaya yatırarak, alternatif para birimleri ve sistemleri üzerine yoğunlaşacaklarını ifade etti. Yalnızca Türkiye’nin değil, dünya ekonomisinin de “dolara dayalı para sistemi”nin tehdidi altında olduğunu belirten Kaan, gün geçtikçe ABD’nin ürettiği temel rezerv para olan doların, küresel para sisteminin temel zaaflarından biri haline geldiğini vurguladı. Kaan, alanında uzman araştırmacı ve ekonomistler ile, alternatif para birimleri ve sistemler üzerine değerlendirmelerde bulunulacak olan IBF Kongresi’nin küresel ekonominin dikkatle takip etmesi gereken son derece değerli bir ekonomik zirve olduğuna dikkat çekti.
IBF oluşumu konusunda bilgi veren IBF Başkanı Erol Yarar da, 22 ülkenin iş adamları dernekleri başkanlarından oluşan bir icra kurulu (BOG) tarafından yönetilen IBF’in katılımcılarına güvenilir bir küresel iş ağı sunduğunu, İslam dünyasının siyasi ve iktisadi liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen IBF Kongrelerinde, Müslüman toplumların ekonomik, sosyal ve siyasi meselelerinin ele alındığını belirtti. IBF Kongreleri’nde İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkelerin yatırım ve ticaret imkânları sunulurken, iş projeleri potansiyel ortak ve yatırımcılarıyla buluşuyor.
IBF aynı zamanda, 2006 yılından bu yana İslam İş Birliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İş Birliği Daimi Komitesi’nin resmî iş forumu olarak gerçekleştiriliyor. İslam İş Birliği Teşkilatı Başkanlığı ise Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde yürütülüyor ve Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanlığınca koordine ediliyor.
MÜSİAD EXPO’ya İlgi Büyüyor
17. MÜSİAD EXPO’nun 8 binin üzerinde B2B görüşmeye sahne olması ve bu görüşmelere 400’e yakın alım heyetinin yanı sıra yaklaşık 30 ülkeden bakan düzeyinde katılım gösterilmesi bekleniyor. Kaan, Türkiye’nin 2023 yılı için hedeflenen 500 milyar dolar ihracat rakamına büyük bir katkı sunacak 17. MÜSİAD EXPO’nun bu yıl geçtiğimiz yıllara kıyasla 6 kat fazla başvuru aldığını ve Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Ortadoğu’ya, 100 kadar ülkeden katılım olacağını söyledi.
MÜSİAD EXPO’da gerçekleşecek diğer etkinlikler de ilgi görüyor. EXPO ile eş zamanlı olarak düzenlenecek olan High-Tech Port’ta, savunma ve havacılık sektörleri bir araya gelecek, ileri teknolojiyle üretilen ürünlerini sergileyecekler. Bu yıl ilk kez MÜSİAD EXPO kapsamında gerçekleştirilecek olan Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi (UGİK), geleceğin iş insanlarını, girişimci ve sanayicilerini buluşturuyor, verimli toplantılar aracılığıyla gençlere yeni ufuklar açıyor, iş dünyasındaki yolculuklarında yol gösteriyor.